

בתחילת חגיגות השנה החדשה ביפן, יש מאכל אחד שמחבר בין כולם. עוגת ה – Mochi היא עוגת אורז דביקה, שיכולה להיות מתוקה או מלוחה. היא הופכת להיות מרכז הפסטיבל הגדול שחוגג את תחילת השנה ומחייבת את הבשלניות להכין Mochi בכמויות גדולות ובשיטת “סרט נע”, עד שהחגיגה נגמרת. מהי עוגת ה – mochi ומהו אותו פסטיבל המסמל את תחילת השנה? כל המידע המפתיע – לפניכם.
ה – Mochitsuki – הפסטיבל החגיגי של תחילת השנה ביפן ייראה למי מאיתנו שאוהבים לזלול עוגות כתרחיש קצת מוזר. בבתים היפניים מכינים עוגות Mochi, עוגות אורז דביקות ורטובות בטעמים מתוקים או מלוחים. אבל לא ממהרים לאכול אותן.
במקום לאכול – חובטים בהן עד שהן מתפרקות לחתיכות. בין לבין גם זוללים את אלו שזכו להישאר שלמות ולהינצל מהחבטות וחוגגים עם כל המשפחה את השנה החדשה.
את עוגת ה – Mochi הראשונה הכינו ביפן בתקופת שושלת היאן, שמלכה במדינה בין השנים 794 -1185 לספירה. באותה התקופה, האמינו היפנים המקומיים אשר הכינו את עוגות ה – mochi הראשונות, כי שעוגות האורז הקטנות מיטיבות עם השיניים ומחזקות את העצמות. לכן זללו היפנים את אותן עוגות mochi בתאווה ובכמויות גדולות.
המילה Mochi שדומה מאד למילה היפנית המתארת שייכות וחוזק, הפכה את העוגה הזו לבעלת כוחות מיוחדים – לפחות בעיני היפנים אז.
מאז, המסורת סביב העוגה רק הולכת ומתפתחת. את עוגות ה – mochi אוכלים ביפן על מנת לזכות במזל טוב עם תחילת השנה וליהנות משנה מוצלחת. מאז ממשיכים עם אותן החגיגות שנערכו באופן מסורתי לפני כאלף שנים ביפן. מכינים את עוגת ה – mochi בכל בית ביפן, בעיקר בתקופת ראש השנה היפני אבל גם בחגים אחרים.
הקומבינציות האפשריות להכנת עוגת mochi הן רבות ומגוונות, והטעמים של עוגות ה – mochi משתנים מבית לבית וממקום למקום – אבל הבסיס נותר אחיד – אורז מאודה שמונח מעל כלים מסורתיים – לרוב מעל סלסלות העשויות קש, תוך כדי חביטה נוצרת תערובת שמחברת בין גרגרי האורז, עד כי הם נראים כמו בצק אחיד.
אחרי שהאורז מגיע למרקם הנכון, הוא עובר לשולחן שעליו מפזרים קמח אורז מתוק. מגלגלים או יוצרים צורות עגולות ומקררים את התרכובת המיוחדת הזו, עד שהיא מוכנה לאכילה.
החגיגה סביב עוגות ה – Mochi ממשיכה ביפן לאורך כמה ימים ומחברת בין משפחות בשכונות, שיוצאות יחד לפעילויות שונות סביב העוגה, אוכלות ונהנות יחד.
למרות שלנו במערב המסורת הזו נראית מעט מוזרה, זהו פסטיבל צבעוני, שמח, מלא תקווה ובעיקר טעים מאד.
אם התעורר בכם חשק לאכול במסעדה יפנית, אתם מוזמנים לעיין בתפריט של TYO מסעדת שף בתל אביב ואחת המסעדות המומלצות בת”א.
Leave a Reply