קינוחים אישיים – המטבח היפני

בשנים האחרונות קמה לתחייה התרבות הקולינארית בישראל ואנשים רבים נוהרים אל מסעדות יפניות איכותיות ועממיות יותר על מנת ליהנות מתפריט עשיר של סושי מכל הסוגים ובכל האפשרויות השונות ומאכלים יפנים נוספים. במאמר זה נציג בפניכם את התרבות הקולינארית היפנית.

 

המאפיין העיקרי של אוכל יפני הוא הטריות של חומרי הגלם שממנו עשויים המאכלים השונים. מאפיינים נוספים הם שיטת ההכנה המיוחדת של המאכלים היפניים השונים, שילוב נכון ומדויק של חומרי הגלם השונים וצורת ההגשה הבלתי נשכחת של היפנים, צורה ממנה אי אפשר להתעלם, רק להתאהב. היפנים הם המומחים הגדולים של האסתטיקה וכל מי שיאמר אחרת כנראה שאינו מכיר את תרבות יפן הכולל את שלל האמנויות השונות.

 

אוכל יפני תמיד יהיה מושפע מהעונות השונות של השנה. הבסיס של האוכל הוא בדרך כלל אטריות או אורז או שילוב מהפנט של שניהם. אל שני מרכיבים עיקריים ובסיסיים אלו  מתווספים דגים, בשרים, טופו/ מרק ורטבים מיוחדים, כמו למשל רוטב מיסוי, רוטב דאשי וכמובן הרטבים המוכרים של הוואסבי והסויה. דבר נוסף המאפיין את התרבות הקולינארית של יפן היא תרבות הנימוסים וההליכות של היפנים. הסועד היפני תמיד ירים את הצלחת של המנה העיקרית ביד שמאל ויאכל באיטיות את המנה על ידי מקלות הצ’ופ סטיק אותם הוא אוחז בידו הימנית. קערת המרק מובאת ישירות לפה. היפני האמיתי תמיד ישמיע קולות במהלך האכילה והוא אף פעם לא ישפוך את הרוטב ישירות על מנת האוכל.

 

שיטות הכנה של המטבח היפני ובריאות

יש מספר שיטות הכנה של האוכל היפני. יש אנשים שמעדיפים לאכול את המזונות השונים במצב נא, אחרים מעדיפים אותם לאחר שעברו אידוי, טיגון, בישול או צלייה. היפנים נוהגים לבשל חלק מן המאכלים ישירות מול הסועדים וזאת על מנת שהמאכלים השונים יהיו טריים ככל שניתן. סגנון העיצוב, ההכנה והאכילה של היפנים מתאפיין במילה אחת, מינימליזם. אין זה מקרי שהיפנים הם בעלי תוחלת חיים גבוהה. למרות כל זאת, בשנים האחרונות ניתן לראות תחייה של המזונות המהירים וזאת על פני אותם תפריטים יפניים מסורתיים. דבר זה יצר מצב בו רוב המסעדות היפניות כיום מגישות תפריט של אוכל מסורתי לצד סוגי מזונות המשתייכים אל עולם האוכל המהיר.

 

חלקם מאותם מאכלים אותם ניתן למצוא בתפריט האוכל היפני הם סוגים שונים של סושי, טמפורה, גיוזה, סובה ועוד. בנוסף, ניתן לבחור לקנח את הארוחה על ידי בחירת קינוח מתוך אותו היצע עשיר של קינוחים אישיים. חלק מאותם קינוחים שאהובים על רבים הם אפרסמון מיובש (הושיגאקי), קומפייטו, עוגת סוכר חום וגלידות בכל מיני טעמים. אך למרות שהקינוחים היפנים נפלאים הדגש במטבח היפני הוא על המנות העיקריות ועל הסאקי או התה הירוק איתם מקנחים את הארוחה.

Loading